pondělí 15. října 2012

Blízké setkání autentického druhu

Ve čtvrtek 4. 10. jsme měli možnost se zúčastnit v naší oblíbené vinárně Vinové poměrně netradiční a rozhodně zajímavé degustace - degustace autentických, chcete-li biodynamických vín. Degustací v Jihlavě rozhodně není tolik, jako např. v Praze, takže každá příležitost ochutnat něco zajímavého se musí využít. Tento typ vín se tady prezentoval asi poprvé, alespoň co my víme, takže spousta příchozích ani nevěděla, co mají čekat. A bylo vidět, že ne všichni zúčastnění byli z degustace tak nadšení jako náš stoleček.
Vína nám přijeli představit hned dva vinaři a představitelé autentistů. Přijeli k nám pánové Jiří Šebela z vinařství Dva duby (Dolní Kounice) a Richard Stávek (Němčičky). Tyto dva pány snad ani není třeba představovat - kdo občas čte blogy jako Jižní svah a Pod korkem, tak už určitě četl nejeden zápisek, kde byla tato jména zmiňována. Oba pánové jsou sympaťáci, kteří se vínu opravdu věnují s láskou a péčí, jakou si tento nápoj zaslouží. A na vínech je to poznat.
Na programu bylo celkem 12 vín - 7 bílých a 5 červených. Možná je i škoda, že těch červených nebylo víc, máme teď nějaké období červených vín a zaujala nás o něco víc i v tomto podání. Co se týká počtu vín z jednotlivých vinařství, bylo od každého vinařství 6 vín.
Bohužel vína nebyla dostatečně provzdušněná, protože nebyla otevřená předem. U tohoto typu vín by bylo určitě lepší otevřít lahve dva až tři dny před degustací, ale co se dá dělat. Možná i to ovlivnilo některé účastníky v hodnocení a vína je tolik neoslovila - poměrně těžko se něco ve víně hledalo.
Ale i tak to byl příjemně strávený večer u zajímavých vín s pány, kteří mají trochu jiný pohled na výrobu, či spíše vytváření vína, než většina známých vinařů. Po degustaci jsme měli možnost si s oběma ještě osobně popovídat a doptat se na všechno, co nebylo řečeno během večera. Takže došla samozřejmě řeč na vzdělání v oblasti vína a na květové a kořenové dny a jejich vliv na víno. O této problematice si můžete více počíst na stránkách vinařství Dva duby. Určitě to stojí za zkoušení. My teda vliv květových a kořenových dnů na chuť vína zkoušet budeme.
Dozvěděli jsme se o způsobu zpracování hroznů ve vinařstvích, kde pracují hlavně s celým hroznem a tím se do vína dostává mnohem více chutí a aromatických látek. To je jeden z velkých rozdílů mezi "běžným" vínem a autentickým vínem. Opravdu velký rozdíl je samozřejmě práce ve vinohradu, kde se provádí redukce hroznů a musí se dobře provádět zelené práce. Samozřejmostí je minimalizace, nebo spíš vypuštění používání chemie. Používají se přírodní postřiky, jako např. bylinkové čaje a extrakty a fenyklový olej. A když je dobrý rok, tak není potřeba používat vůbec nic. Pan Stávek například ve vinohradu využívá také kozy, které chová. Kozy spásají ve vinohradě trávu a hnojí ho zase tím, co vyprodukují. Je to prostě krásný soulad přírody a vinohradnictví.
V obou vinařstvích se ve sklepě pracuje dost podobně - i bílá vína nakváší se slupkami a zelenými částmi rostlin, nepoužívá se řízené kvašení, nechávají se ležet na kalech, nepoužívají se průmyslové (ušlechtilé, umělé) kvasinky, nepoužívá se filtrace a vína následně zrají delší dobu v dřevěných sudech. Používají se akátové a dubové sudy v několika velikostech. Ve vinařství nenajdete žádné nerezové tanky o objemu několika tisíc litrů, ve kterých by víno zrálo. Do vína se zasahuje co nejméně a minimalizuje se i použití síry - víno se přirozeně konzervuje ležením na kalech a použitím sudů. Síří se jen minimálně a většinou až před lahvováním. Celý tento proces dává vínu jeho charakter a specifické vlastnosti. Vína mají sytější barvu a díky ponechání bez filtrace lehký závoj, či mlhu. Vůně je plná, mohutnější a je cítit dřevitost, která je, jak jsme se dozvěděli, způsobená vlivem ležení s pecičkami z bobulí hroznů a ne dřevěným sudem.
Vytvoření takového jedinečného vína stojí opravdu dost práce, času a taky peněz, které musí vinař vynaložit třeba na nákup sudů. Proto jsou vína také za trochu vyšší částky, než jaké jsme zvyklí vídat u běžné produkce. Na některých účastnících degustace bylo vidět, že pro ně poměr cena / prožitek nebyl nejlepší, ale snad to bylo jen tím, že to bylo jejich první setkání s autentickými víny a ještě se k nim v budoucnu vrátí a objeví jejich kouzlo.
My se k těmto vínům rozhodně vrátíme - minimálně k těm lahvím, které jsme si po degustaci rovnou koupili. Jen to bude asi až za nějaký čas, protože chceme nechat vína ještě chvíli ležet a potom si budeme muset zvolit správný den pro jejich otevření - tím máme na mysli květový den. Ale myslíme, že to nebude naše jediné další setkání s autentickými víny.

Něco z ochutnaných vín:
Rose & Cross 2009 (Dva duby) - rose z Frankovky a Svatovavřineckého, kde je vyšší podíl Frankovky. Víno vzniklo lisováním celých hroznů. Barva vína byla světlá, broskvová. Vůně vyzrálá, plná, ve které byla znát oxidativnost. V chuti bylo víno opravdu suché s vyšší svěží kyselinou. Dochuť docela dlouhá. Příjemná růžovka, na to, že byla 3 roky stará.

Prima Nocta 2011 (Dva duby) - víno odrůdy Veltlínské červené rané, které bylo týden před degustací ještě v sudu. Barva zlatá s jemnou mlhou. Vůně byla vlivem sudu hodně ostrá až štiplavá a byl hodně cítit akátový sud. V chuti bylo lehce nasládlé po dřevě a bylo znát ležení na kalech. Po polknutí vystoupila kyselinka, která dávala vínu svěžest. Víno bylo hodně mladé a výrazné - doufám, že budeme mít možnost ho zkusit třeba za dva roky.

Cuvée Špigle bílé 2009 (Richard Stávek) - Barva sytá, zlatá s lehkou mlhou. Vůně plná, sladší, trochu po medu a hroznech se zelenými tóny. V chuti je opět cítit medově-hroznová sladkost vyvážená svěží kyselinkou a doplněná lehkou hořkostí. Víno je lehčí a svěží. Po polknutí  se zvýrazní ta svěží kyselinka.

Cuvée Bočky 2009 (Richard Stávek) - u vína je napsáno oranžové a barva je opravdu oranžová, sytá. Jde o cuvée ze dvou vinic a několika odrůd, kde svou docela velkou roli hraje tramín. Vůně medově kořenitá s tóny bylinek. V chuti opět kořenitost s lehkou tříslovinou a hořkostí. Dochuť je delší, tříslovitá.

Vox In Excelso 2009 (Dva duby) - víno odrůdy Frankovka, hodně tmavé barvy s fialovými odlesky. Ve vůni je nasládlé, jsou cítit přezrálé třešně. Chuť hladká, plná, ale svěží, ovocná s chutí třešní. Snad kompotované třešně ještě s podílem višní (tak je dělávala babička). Po polknutí svěží uhlazená kyselinka. Příjemně pitelné víno, u kterého nebylo co řešit a skončilo také v našich zásobách.

Cuvée Špigle-Bočky 2009 (Richard Stávek) - Barva tmavá až černá. Vůně ovocná, svěží se znatelnou kyselinkou a tóny černého rybízu. V chuti je opět cítit rybíz, příjemná svěží kyselinka, která je doplněná lehkou tříslovinou. Hodně svěží a příjemně pitelné víno. Dochuť je delší, svěží.



Žádné komentáře:

Okomentovat