pondělí 15. října 2012

Blízké setkání autentického druhu

Ve čtvrtek 4. 10. jsme měli možnost se zúčastnit v naší oblíbené vinárně Vinové poměrně netradiční a rozhodně zajímavé degustace - degustace autentických, chcete-li biodynamických vín. Degustací v Jihlavě rozhodně není tolik, jako např. v Praze, takže každá příležitost ochutnat něco zajímavého se musí využít. Tento typ vín se tady prezentoval asi poprvé, alespoň co my víme, takže spousta příchozích ani nevěděla, co mají čekat. A bylo vidět, že ne všichni zúčastnění byli z degustace tak nadšení jako náš stoleček.
Vína nám přijeli představit hned dva vinaři a představitelé autentistů. Přijeli k nám pánové Jiří Šebela z vinařství Dva duby (Dolní Kounice) a Richard Stávek (Němčičky). Tyto dva pány snad ani není třeba představovat - kdo občas čte blogy jako Jižní svah a Pod korkem, tak už určitě četl nejeden zápisek, kde byla tato jména zmiňována. Oba pánové jsou sympaťáci, kteří se vínu opravdu věnují s láskou a péčí, jakou si tento nápoj zaslouží. A na vínech je to poznat.
Na programu bylo celkem 12 vín - 7 bílých a 5 červených. Možná je i škoda, že těch červených nebylo víc, máme teď nějaké období červených vín a zaujala nás o něco víc i v tomto podání. Co se týká počtu vín z jednotlivých vinařství, bylo od každého vinařství 6 vín.
Bohužel vína nebyla dostatečně provzdušněná, protože nebyla otevřená předem. U tohoto typu vín by bylo určitě lepší otevřít lahve dva až tři dny před degustací, ale co se dá dělat. Možná i to ovlivnilo některé účastníky v hodnocení a vína je tolik neoslovila - poměrně těžko se něco ve víně hledalo.
Ale i tak to byl příjemně strávený večer u zajímavých vín s pány, kteří mají trochu jiný pohled na výrobu, či spíše vytváření vína, než většina známých vinařů. Po degustaci jsme měli možnost si s oběma ještě osobně popovídat a doptat se na všechno, co nebylo řečeno během večera. Takže došla samozřejmě řeč na vzdělání v oblasti vína a na květové a kořenové dny a jejich vliv na víno. O této problematice si můžete více počíst na stránkách vinařství Dva duby. Určitě to stojí za zkoušení. My teda vliv květových a kořenových dnů na chuť vína zkoušet budeme.
Dozvěděli jsme se o způsobu zpracování hroznů ve vinařstvích, kde pracují hlavně s celým hroznem a tím se do vína dostává mnohem více chutí a aromatických látek. To je jeden z velkých rozdílů mezi "běžným" vínem a autentickým vínem. Opravdu velký rozdíl je samozřejmě práce ve vinohradu, kde se provádí redukce hroznů a musí se dobře provádět zelené práce. Samozřejmostí je minimalizace, nebo spíš vypuštění používání chemie. Používají se přírodní postřiky, jako např. bylinkové čaje a extrakty a fenyklový olej. A když je dobrý rok, tak není potřeba používat vůbec nic. Pan Stávek například ve vinohradu využívá také kozy, které chová. Kozy spásají ve vinohradě trávu a hnojí ho zase tím, co vyprodukují. Je to prostě krásný soulad přírody a vinohradnictví.
V obou vinařstvích se ve sklepě pracuje dost podobně - i bílá vína nakváší se slupkami a zelenými částmi rostlin, nepoužívá se řízené kvašení, nechávají se ležet na kalech, nepoužívají se průmyslové (ušlechtilé, umělé) kvasinky, nepoužívá se filtrace a vína následně zrají delší dobu v dřevěných sudech. Používají se akátové a dubové sudy v několika velikostech. Ve vinařství nenajdete žádné nerezové tanky o objemu několika tisíc litrů, ve kterých by víno zrálo. Do vína se zasahuje co nejméně a minimalizuje se i použití síry - víno se přirozeně konzervuje ležením na kalech a použitím sudů. Síří se jen minimálně a většinou až před lahvováním. Celý tento proces dává vínu jeho charakter a specifické vlastnosti. Vína mají sytější barvu a díky ponechání bez filtrace lehký závoj, či mlhu. Vůně je plná, mohutnější a je cítit dřevitost, která je, jak jsme se dozvěděli, způsobená vlivem ležení s pecičkami z bobulí hroznů a ne dřevěným sudem.
Vytvoření takového jedinečného vína stojí opravdu dost práce, času a taky peněz, které musí vinař vynaložit třeba na nákup sudů. Proto jsou vína také za trochu vyšší částky, než jaké jsme zvyklí vídat u běžné produkce. Na některých účastnících degustace bylo vidět, že pro ně poměr cena / prožitek nebyl nejlepší, ale snad to bylo jen tím, že to bylo jejich první setkání s autentickými víny a ještě se k nim v budoucnu vrátí a objeví jejich kouzlo.
My se k těmto vínům rozhodně vrátíme - minimálně k těm lahvím, které jsme si po degustaci rovnou koupili. Jen to bude asi až za nějaký čas, protože chceme nechat vína ještě chvíli ležet a potom si budeme muset zvolit správný den pro jejich otevření - tím máme na mysli květový den. Ale myslíme, že to nebude naše jediné další setkání s autentickými víny.

Něco z ochutnaných vín:
Rose & Cross 2009 (Dva duby) - rose z Frankovky a Svatovavřineckého, kde je vyšší podíl Frankovky. Víno vzniklo lisováním celých hroznů. Barva vína byla světlá, broskvová. Vůně vyzrálá, plná, ve které byla znát oxidativnost. V chuti bylo víno opravdu suché s vyšší svěží kyselinou. Dochuť docela dlouhá. Příjemná růžovka, na to, že byla 3 roky stará.

Prima Nocta 2011 (Dva duby) - víno odrůdy Veltlínské červené rané, které bylo týden před degustací ještě v sudu. Barva zlatá s jemnou mlhou. Vůně byla vlivem sudu hodně ostrá až štiplavá a byl hodně cítit akátový sud. V chuti bylo lehce nasládlé po dřevě a bylo znát ležení na kalech. Po polknutí vystoupila kyselinka, která dávala vínu svěžest. Víno bylo hodně mladé a výrazné - doufám, že budeme mít možnost ho zkusit třeba za dva roky.

Cuvée Špigle bílé 2009 (Richard Stávek) - Barva sytá, zlatá s lehkou mlhou. Vůně plná, sladší, trochu po medu a hroznech se zelenými tóny. V chuti je opět cítit medově-hroznová sladkost vyvážená svěží kyselinkou a doplněná lehkou hořkostí. Víno je lehčí a svěží. Po polknutí  se zvýrazní ta svěží kyselinka.

Cuvée Bočky 2009 (Richard Stávek) - u vína je napsáno oranžové a barva je opravdu oranžová, sytá. Jde o cuvée ze dvou vinic a několika odrůd, kde svou docela velkou roli hraje tramín. Vůně medově kořenitá s tóny bylinek. V chuti opět kořenitost s lehkou tříslovinou a hořkostí. Dochuť je delší, tříslovitá.

Vox In Excelso 2009 (Dva duby) - víno odrůdy Frankovka, hodně tmavé barvy s fialovými odlesky. Ve vůni je nasládlé, jsou cítit přezrálé třešně. Chuť hladká, plná, ale svěží, ovocná s chutí třešní. Snad kompotované třešně ještě s podílem višní (tak je dělávala babička). Po polknutí svěží uhlazená kyselinka. Příjemně pitelné víno, u kterého nebylo co řešit a skončilo také v našich zásobách.

Cuvée Špigle-Bočky 2009 (Richard Stávek) - Barva tmavá až černá. Vůně ovocná, svěží se znatelnou kyselinkou a tóny černého rybízu. V chuti je opět cítit rybíz, příjemná svěží kyselinka, která je doplněná lehkou tříslovinou. Hodně svěží a příjemně pitelné víno. Dochuť je delší, svěží.



3 komentáře:

  1. Mystino - Play at the most authentic Casino in Japan
    Mystino 바카라사이트 is a Japanese online casino launched in 2006. It features a wide fun88 soikeotot range of games from the Japanese ミスティーノ video game industry. It is known for its

    OdpovědětVymazat
  2. How to Play Free Roulette for Real Money - TrickToAction
    Roulette is another of the most popular table games bet 365 for real 해외 배당 흐름 money players. Players 승인 전화 없는 토토 사이트 attempt to determine which side is 케이 벳 going to 오즈 포탈 win when a

    OdpovědětVymazat
  3. True Count 기법에 의거한 블랙잭 게임 전략.한국게임학회 논문지, 5, 11-18. 교환 진행 절차는 가지고 계신 상품이 저희쪽으로 도착한 후 진행되며 비용 발생시 연락 드리고 있습니다. 머털낚시에서는 모든 물품을 자사에서 카지노 관리하여 함께 주문한 제품은 one hundred pc 묶음 발송됩니다.

    OdpovědětVymazat