sobota 22. prosince 2012

Moselské ryzlinky


V nedávné době jsme si nemohli nechat ujít další degustaci  v naší oblíbené vinárně, a to Starých moselských Ryzlinků. Jak již napovídá název, degustovaly se opravdové skvosty staré 10 let i více – nejstarší ochutnávaný Ryzlink byl starý dokonce 23 let! Takže jsme byli rádi, že jsme mohli být u toho - tato degustace byla opravdu jedinečná.
Celkem jsme měli možnost ochutnat 10 vzorků – v porovnání s těmi starými veterány se degustoval jeden mladý Ryzlink ročníku 2011 (nebyl však doslova mladý, jelikož pochází z 80 let staré vinice) a dva ročníku 2009, zbývající byly starší 11ti let (ročníky 2001, 2000, 1999), jeden byl ročníku 1994, takže právě plnoletý a nejstarší kousek byl z roku 1989.
O odrůdě Ryzlink (Riesling, u nás známý jako Ryzlink Rýnský) se myslím nemusím rozepisovat, ale ve stručnosti se stojí za to zmínit o dané lokalitě, odkud pochází ty nejlepší Ryzlinky na světě, a tou je právě Mosela.
Název celé oblasti je podle řeky Mosely, která pramení ve Francii (ve Vogézách, v nadm. Výšce 715 m) a dále teče přes Lucembursko do Německa, kde zakončuje svou pouť ve městě Koblenz levým ústím do řeky Rýn. Celková délka toku je 544 km, na řece leží několik měst, hradů, ale i vodní elektrárny. Pro nás vinaře je zde však nejvíc známé a nejpodstatnější pěstování vinné révy. Celá oblast Mosely má cca 12 tisíc ha vinic. Samotná vinařská oblast Mosely se dělí na tři podoblasti: Horní, Střední a Dolní Mosela, z nichž nejvýznamnější je Střední podoblast neboli Mitterlmosel, nejznámější vinice se nazývá „Doctor“.                                                                                                
Je známo, že příznivé klimatické podmínky pro pěstování révy vinné v povodí Mosely objevili již staří Římané, jejich hlavním městem severozápadní římské říše se stala osada Augusta Treverorum – dnešní Trevír, zapsaný na seznam světových památek UNESCO.    Kromě odrůdy Ryzlink, jež je synonymní s vinařskou oblastí Mosely, se zde v menším míře pěstují i odrůdy Elbling, Muller-Thurgau (Rivaner) nebo např. Rulandské šedé (Grauburgunder).                                                             
A teď k jednotlivým vzorkům. Všechny Ryzlinky měly poměrně výraznou ryzlinkovou chuť – velký podíl minerality, zemitosti, v některých byla výrazně cítit petrolejovitost, v jiných lipovinka, ovocitost. Vína byla svěží s příjemnou kyselinkou a dlouhou dochutí.
Co se týče jakosti, tak i v tomto směru byla vína různorodá – od jakostních (Qualitatswein), přes pozdní sběry (Spätlese) a výběry z hroznů (Auslese) až po dva vzorky ledových vín (Eiswein).
Ledová vína byla samozřejmě kapitolou sama pro sebe a nelze je s jinými víny porovnávat, ale byly opravdu výbornou třešničku na dortu.
K podrobnějšímu rozebrání jsme vybrali tyto 3 vzorky:

1. Riesling – Qualitatswein, trocken, Hans Cremer, Kröv, 2009
Barva světlá, čistá, lehce zelenkavá, jemné perlení. Krásná květinová vůně, lipovinka, zemitost. Při prvním napití víno lehce perlí, při delším stání vyprchá. Chuť se snoubí s vůní, opět lipovinka, mineralita, víno je plné, příjemně svěží  s kyselinkou a dlouhou dochutí.

2. Riesling – Spätlese „Von alten Reben“, Rebenhof, Ürzig, 2011
Ačkoli je toto víno mladé a bylo zde pro porovnání se staršími ryzlinky, pochází z 80. let staré vinice a kvalitou se určitě se staršími „brášky“ může rovnat.
Barva zelenkavě zlatá. Vůně je ovocitá (sladké vyzrálé ovoce), svěží. Po napití opět lehce perlí na jazyku, chuť je svěží, vyvážená. Na jazyku ovocná kyselinka a na patře zemitost. V dochuti vystupuje lehce hořkost a kyselinka. Hodně svěží víno s delší dochutí.

3. Riesling – Auslese, Stettler Sohne, Lieser, 2001
Barva zlatá, čistá. Vůně medově-minerální, kdy mineralita převládá. Chuť opět odpovídá vůni, minerální až kovová, lehce nahořklá doplněná příjemnou sladkostí medu a kyselinkou, která je velmi výrazná, ale příjemná. Dochuť dlouhá, plná.

Žádné komentáře:

Okomentovat